23 | 09 | 2017
Main Menu
Blog Menu
Login
Viata in UK PDF Print E-mail
Written by Vlad   
Wednesday, 13 May 2009 18:02

Imediat ce ai ajuns aici, trebuie sa treci la actiune. Orice zi pierduta atarna greu. Nu te arunca la cumparaturi! Urmeaza 2-3 luni grele...urgent ai nevoie de:
ADRESA stabila pt cel putin 2-3 luni. Aici vei primi toate documentele. Chiria costa intre 170-250 pt single room si 300-450£ pt double room.

NR DE TELEFON-poti alege intre T MOBILE(optiunea my europe)ORANGE,LEBARA,TALK MOBILE,etc.toate au si tarife pt ROM de 10-15 p\\min.cu mobilul si 4-5p\\min cu tel.fix.
CONT BANCAR la HSBC sau HALIFAX.este un cont tip pasaport adica fara prea multe drepturi dar deocamdata este f bun.HSBC percepe 6£\\luna.

TRANSPORT-pt inceput,un bus pass-abonament saptamanal,e destul de bun.mergi mai greu,dar e mai ieftin:13£.
DOCUMENTE pt munca legala in uk.abia acum incepe greul.fii tare si incepe:
UTR-unique tax reference-este un numar alcatuit din 10 cifre,care-ti confera calitatea de self employed(liber profesionist)trebuie sa te inregistrezi la tel.08459154515.trebuie sa alegi un domeniu-ex:laboureur,painter carpenter,iar pt fete-cleaner.dupa inregistrare te vor suna si te vor chema sa completezi niste formulare.apoi UTR,ajunge prin posta.

CSCS CARD-protectia muncii in constructii,necesar si fetelor care s-au inregistrat in cleaning.trebuie sa te inscrii,prin telefon pt un test:08708505262.cand sunati,trebuie sa aveti un card cu ceva bani pe el.costa 17.5£ sustinerea testului si 25£ cardul.puteti opta sa nu platiti cardul atunci ci dupa examen.alegeti limba romana pt sustinerea testului si refuzati cartea-costa 10£ de la ei.o puteti gasi la prieteni sau v-o pot imprumuta eu.la iesirea din examen,veti primi si certificatul de promovare al testului.distanta intre programare si examen este de 3-5 sapt.
NINO-national insurance number-este absolut necesar atat pt cei care lucreaza self employed cat mai ales pt cei care vor lucra ca si employed.suna urgent pt programare la nr:08456000643.dureaza 3-5 saptamani pana la programarea interviului.prin posta iti va ajunge intre timp un plic cu tot ce trebuie sa stii in vederea interviului.
sa nu crezi ca o sa fie simplu!la telefon te vor intreba f multe lucruri inutile,te vor refuza,iti vor inkide tel.RABDARE!!!!suna iar si iar....
SFAT:toate aceste numere de tel sunt cu suprataxa.mergeti la cel mai apropiat JOB CENTRE si sunati gratuit.

DU IU SPIC INGLISH?-neaparat invatati cateva cuvinte,expresii,zilnic.un ghid de conversatie,sau pt cei cu pretentii mai mari o gramatica sunt de nelipsit.daca ai facut imprudenta sa nu-ti aduci,te pot ajuta sa xeroxezi cate ceva.
MUNCA,NU VEI GASI IN PRIMA FAZA PREA USOR.pana vei avea UTR SI CSCS incearca sa gasesti la romani pt ca nu ai nevoie de acte.e mai greu pt carca ta,dar tot e mai bine decat nimik.
cu UTR SI CSCS in buzunar,mergi la job center si inscrie-te la cel putin 10 agentii.vei primi oferte prin sms aproape zilnic.alege in fct de distanta fata de casa,program,bani,etc..
BAFTA MULTA,DORELE!!!
mutumesc anticipat celor care-l vor ajuta pe DOREL cu alte sugestii pt prima luna.

cred ca a venit timpul sa trecem de prima etapa a vietii noastre in uk.DOREL lucreaza acum,labourer,bineinteles si a auzit de la foreman ca are dreptul sa lucreze si ca EMPLOYED-ADICA SA AIBA CONTRACT DIRECT CU O COMPANIE .insa habar n-are cum sta treaba si care este diferenta,ce avantaje si dezavantaje implica fiecare...
SELF EMPLOYED- ca liber profesionist poti practica una sau mai mullte meserii.pt Romani nu sunt valabile toate optiunile.in general domeniile acceptate au legatura cu constructiile.este si motivul pt care aveti nevoie si de CSCS card-protectia muncii in contructii.taxele se platesc prin UTR si sunt de 20 %.

AVANTAJE:-castigurile pot fi consistente daca va pricepeti bine la ceva.ex.carpenter.sau daca aveti noroc.
- returnarea taxelor la sf anului financiar(aprilie)
-llibertate mare de miscare( in leg, cu jobul )
DEZAVANTAJE:-instabilitatea-jobul se poate inkeia oricand.vor aparea si pauze de zile sau saptamani .
- skimbarea permanenta a locului de munca ,a ekipei cu care lucrezi,a traseului catre munca.
- munca este de regula dificila si fara prea mari posibilitati de promovare.recomand sa faceti ceva cursuri,sa avansati...
EMPLOYED=statutul de angajat cu contract al unei companii.

Ca romani avem drept de munca ca si angajati,insa in anumite conditii.principiul e cam asa:gasesti o companie ,care te vrea.compania trimite o scrisoare la HOME OFFICE in care trebuie sa argumenteze de ce te prefera unui muncitor englez.daca raspunsul e pozitiv faci copie de pe raspuns si trimiti si tu o alta scrisoare in nume propriu,cerand WORK PERMIT.daca ti se acorda,ai drept de munca DOAR pt acea companie,pentru 12 luni.daca vrei sa skimbi compania,reiei procesul..ACESTA E CAZUL IDEAL.legal 100%.insa e f greu.sunt si companii care te angajeaza fara sa ceri in prealabil WORK PERMIT.deci sanse sunt...taxele si asigurarea se platesc prin NINO.
AVANTAJE:-stabilitate destul de mare.te poti muta apoi f aproape de job si e mult mai simplu.
-concediu platit (20 zile)si bank holidays platite.drept de pensie...

posibilitatea de a aplica pt BLUE CARD (work permit permanent)dupa 12 luni de la angajare.
SUCCES!
P.S.recunosc ca toate informatiile le-am aflat in primele saptamani de uk(10luni in urma),stand pana noaptea tarziu cu dictionarul pe genunki la internet cafe...si cum engleza mea era la genunchiul broastei,e posibil sa nu fie corect 100%.tocmai de aceea va cer ajutorul cu corectii si completari.

DOREL are acum actele necesare,un job relativ stabil.insa ceva il macina..autobuzul merge incet,cartela de tel.se termina repede,ar mai vb si el pe mess cu o fata...unde mai pui ca ar vrea sa mai vada si el cate un meci....cum sa faca?
1.ANTENA satelit...puteti urmari relaxati programele romanesti.tot ce trebuie sa faceti,este sa va instalati o antena satelit(digi tv,dolce,etc)aveti cel putin 2 varianteuteti cumpara de aici absolut totul-receiver cu abonamentul platit pe un an ,antena propriu-zisa si instalarea.costa cam 250 £.a 2 varianta,mai ieftina implica putina bataie de cap:faceti un abonament in tara(un prieten de acolo va poate ajuta),aduceti receiverul aici si platiti doar antena si instalarea.costa cam 75£puteti suna la 07864868218.

2INTERNET.si aici sunt f multe optiunirima ar fi internetul mobil.mergeti la t mobile,3g,orange,vodafone etc..veti primi un modem pe care il conectati la laptop..costa cam 15£ pe luna cu contract pe 18 luni..problema e ca aveti tot felul de restrictii de trafic,de download,iar unele nu va da posibilitate sa utilizati anumite servicii (de ex comunicarea voice pe mess)a doua ar fi internetul prin cablu.unele companii(tiscali,sky)solicita obligatoriu conectare la BT.asta inseamna ca veti plati 11£abonamentul pt tel.fix si apoi abonamentul la net.VIRGIN media nu necesita abonament la BT.este stabil rapid,il puteti updata oricand.nu aveti limita de trafic sau download asa ca,personal,il recomand.alegerea este a voastra.daca va mutati puteti transfera f usor si abonamentul.

3.TELEFONIE MOBILA.dupa cateva luni pe aici iti vei face cunostinte,prieteni...asa ca nu mai merge cu cartela.vei avea nevoie de abonament.depinde doar de voi sa alegeti oferta cea mai buna.aveti nevoie de debit card si nimik mai mult.e posibil sa vi se solicite depozit(150£)SUGESTIE:cred ca cea mai buna optiune este reteaua 3G(un fel de cosmote ai uk)un abonament de 18£(500 min nationale,alte 300 cu reteaua 3g ,tel gratuit)pt Romania eu utilizez ORANGE,optiunea CAMEL(10p-min cu mob.5p-cu tel fix)nu utiliz aceasta optiune pt conv. in uk..nu e avantajoasa.
daca aveti alte variante mai bune pt internet,telefonie si antena satelit sau orice informatie utila,

Procedura pentru a te inregistra au-pair este urmatoarea:

1. Formularul BR3. Acesta iti va da drept restrictionat de a lucra la familia respectiva. Vei primi un card mov pe care va fi specificat numele angajatorului si faptul ca nu ai voie sa mai muncesti in alta parte. Zice ca daca schimbi familia trebuie sa-i anunti.
Ai in formular cateva paragrafe pe care le vor completa toti aplicantii ( date generale ca in toate aplicatiile).
Ca au-pair ai de completat sectiunea nr.5 care cere urmatoarele:

a. o scrisaoare de la familie la care vei lucra care sa confirme ca:
- vei lucra si ajutor in casa {ma lasi } cinci ore pe zi;
- vei avea cel putin 2 zile libere pe saptamana;
- ca vei avea 'bani de buzunar' si camera ta proprie
- ca vei fi plasa la o familie care vorbeste limba Engleza
{asta daca ai noroc sa vorbeasca familia cu tine

b. 2 fotografii tip pasaport;
vezi sa nu uiti sa iti scrii numele pe spatele fotografiilor

c. Actul de identitate
daca cumva ai venit cu un pasaport care a expirat, vezi de-l pune si pe acela in plic

Semneaza si ureaza-ti rabdare.

De obicei actul vine dupa 4-6 saptamani. Al meu, ca de, nu era sa ma dau lovita, a venit la fix 4 saptamani.
Vezi ca vor suna familia sa verifice

Drumul pana la Blue Card nu e asa lung, doar un an de rabdare, si tine-te bine dragea mea, caci iti va pusa la incercare!

Multa bafta!

ps: dupa ce iti iese 'Accession Worker Card' ('cardul mov'mai vorbim.

 

Last Updated on Monday, 18 May 2009 21:10